Je wilt gaan sporten op de fiets, maar je weet nog niet wat. Er zijn vele verschillende sporten die je kan uitoefenen op de fiets en de populairste is duidelijk wielrennen op de racefiets, op de hielen gevolgd door mountainbiken.

We leggen hier de duidelijkste verschillen uit tussen de sporten en de bijbehorende fietsen: de racefiets of de mountainbike.

Wielrennen op een racefiets

Wielrennen is een populaire fietssport, omdat het overal kan. Vooral in Nederland zijn er overal fietspaden en zit je vaak in no-time op het platteland of op een dijk waar je op volle snelheid meters kan maken. Het lastigst is om een goede racefiets uit te zoeken. Er zijn veel verschillende soorten in veel verschillende prijsklassen. 

Veel wielrenners hechten bij een racefiets veel waarde aan het gewicht. Hoe lichter de fiets is, hoe sneller je bent, want je hoeft immers geen energie te verspillen aan het meezeulen van onnodig gewicht. Vergeet ook vooral niet iets te doen aan je eigen gewicht op je route richting professionele wielrenner…

Om het gewicht van racefietsen laag te houden vind je geen poespas terug op racefietsen. Bagagedragers, spatborden, verlichting en ook vaak de fietsbel ontbreken op een racefiets. Een racefiets is vaak gemaakt van lichte materialen zoals carbon.

Door al deze aanpassingen weegt een racefiets vaak maar tussen de 7 en 12 kilo. Een normale stadsfiets gaat al snel richting de 20 kilo. 

Er zijn veel verschillende merken racefietsen, denk hierbij aan een Cube racefiets, Bianchi racefiets of een Giant racefiets. Doordat racefietsen zo duur zijn, kan je het best beginnen met een tweedehands racefiets. 

Mountainbiken op de mountainbike

De naam vertaald zegt het al: een mountainbike is om bergen te beklimmen! Dat is misschien wat heftig en in de praktijk komt het ook neer op parcoursen afleggen in de natuur, vooral in Nederland waar we geen bergen hebben. Maar vergis je niet, die parcoursen kunnen zwaar en uitdagend zijn! Je neemt scherpe bochten, heuvels op, heuvels af en uiteraard ga je niet over glad asfalt, maar door zand of modder. 

Een snelle Google zoektocht leert dat er binnen het mountainbiken veel disciplines zijn, zoals veldrijden, downhill, four cross of streetrace. Binnen elke discipline worden er andere vaardigheden van jou en je mountainbike verwacht.

Voor extra ondersteuning kan je ook kiezen voor een elektrische mountainbike. Je gaat dan net iets harder dan je concurrentie, maar bij officiële wedstrijden is dit natuurlijk niet toegestaan. Laat je voordat je een mountainbike gaat kopen uitgebreid informeren door een professional.