In Nederland leert bijna iedereen van jongs af aan fietsen en zodra je vooruit komt zonder zijwieltjes, mag je de wijde wereld in op je fiets. Veel kinderen krijgen geen les in veilig fietsen. Op sommige basisscholen worden lessen aangeboden over verkeersregels, maar lang niet alle kinderen krijgen deze lessen. Deze lessen zijn erg belangrijk. Natuurlijk mag je van volwassenen verwachten dat zij kinderen voorrang geven, maar op een dag zijn je kinderen volwassenen en als ze de regels dan al jaren kennen zal het zeker beter gaan dan dat ze het pas leren als ze hun autorijbewijs halen.

Veilig verkeer Nederland

Een heel mooi instituut die ouders en scholen kan helpen om kinderen bewuster te maken in het verkeer is Veilig Verkeer Nederland. Zij bieden specials en gastlessen aan voor scholen en kunnen helpen de omgeving van een school verkeersveilig te maken. 

Ze bieden verschillende lessen voor verschillende groepen vanaf groep 4.

De lessen in combinatie met het aanpakken van de verkeerssituatie in de buurt en rondom de school zorgt ervoor dat kinderen veilig fietsen naar school. 

Veilig elektrisch fietsen

De elektrische fiets is heel populair in Nederland en allang al niet meer alleen onder senioren. Ook jongeren racen inmiddels rond op hippe elektrische fietsen. 

Onder senioren gebeuren gemiddeld wel veel ongelukken en helaas niet zelden met dodelijke afloop. Dat is ook niet gek, hoe ouder je wordt, hoe minder je reactievermogen wordt en elektrische fietsen gaan hard in vergelijking met een gewone fiets. 

Een elektrische fiets haalt tot 25 km per uur en een zogenaamde speed pedelec zelfs tot 45 km per uur. Die fietsen moeten dan ook wel een geel plaatje hebben en je moet een helm op, net als bij een bromfiets. 

Een speed pedelec is veel gevoeliger voor ongelukken. Andere fietsers kunnen slecht je snelheid inschatten. Ze zien een fiets aankomen en schatten daarom automatisch je snelheid lager in dan die werkelijk is. Bij de meeste gemeenten mag je wettelijk gezien met een speed pedelec niet op het fietspad, wat het voor de gebruiker ook weer onveilig maakt, want je moet dus op de rijbaan bij auto’s.

Om veilig te fietsen moet je dus goed nadenken wat bij jou past. Als je reactievermogen door bijvoorbeeld ouderdom minder is, dan is een speed pedelec niet handig. 

Veilig fietsen met een app

Veel ongelukken met fietsers gebeuren ook door appen. Vooral jongeren zien hier de risico’s niet van in. Daarom is het gebruik van je mobiele telefoon op de fiets nu verboden. Dit is nadelig voor mensen die de mobiele telefoon gebruiken om te navigeren. Voor die mensen is het fijn om een houdertje te kopen voor op het stuur.