Nederland heeft ontzettend veel mooie fietsroutes en natuurlijk is het voor iedereen anders, maar wij hebben voor jullie de 3 mooiste fietsroutes op een rij gezet die ook niet extreem lang zijn.

De Eempolder

Als je Nederland zegt, dan zeg je polder! Wat ons betreft is De Grote Polderroute een absolute aanrader. Je passeert onderweg ook genoeg eetgelegenheden om even te pauzeren en deze route bevat zowel natuur als cultuur.

Deze route begint in de stad Amersfoort. In de stad is natuurlijk al genoeg te ontdekken, zoals het Mondriaanhuis. Amersfoort is een stad vol historie en monumenten. Normaal zou ik een biertje aanraden bij stadsbrouwerij De Drie Ringen, maar je moet nog bijna 40 kilometer fietsen, dus bewaar die maar voor als je terugkomt.

Vervolgens brengt deze fietstocht u naar Soest en dus Paleis Soestdijk. Vervolgens fiets je door naar Baarn waarna je de stilte van de Eempolder betreedt. Je gaat met het pontje de rivier de Eem over. Let op: dit pontje gaat niet op zondag en ook niet van november tot en met februari.

Op de Eemdijk heb je uitzicht op Flevoland. Aan het einde van de Eemdijk sla je af en ga je al richting het einde van de route. In Amersfoort staat dan dat welverdiende biertje op je te wachten!

9 Tuindorpenroute

Deze toch start in de Van der Pekstraat in Amsterdam Noord. Niet meteen een locatie waar je aan denkt bij een fietstocht in Nederland, dan denk je eerder aan polders zoals in de vorige route. 

Toch is deze route echt een aanrader en er zit genoeg natuur in!

Tuindorpen zijn aan het begin van de vorige eeuw gesticht voor arbeiders die tot dan toe in de binnenstad van Amsterdam woonden. In de tuindorpen kregen de arbeiders een bescheiden huisje met een tuintje, iets wat in de binnenstad niet voor hen was weggelegd.

Deze route brengt je door alle tuindorpen van Amsterdam en is 20 kilometer lang. De tuindorpen liggen niet aan elkaar vast, dus je rijdt ook mooie stukjes natuur. De NDSM-werf is een absolute highlight van deze route. Er worden geen schepen meer gemaakt, maar het is nu een bruisend cultureel centrum.

De Utrechtse heuvelrug

Wat ons betreft is Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug het mooiste natuurgebied van Nederland en dus vind je hier de mooiste fietstocht van Nederland. Over de hele Heuvelrug vind je een route van 200 kilometer lang, maar dat is voor de meeste mensen wellicht te ver. Gelukkig zijn er ook kortere routes, zoals de Let de Stigterpad van 38,2 kilometer lang.

Deze route begint bij Groene entree Maarn en is wat ons betreft de mooiste fietstocht van Nederland! 

Mocht je trouwens kleine kinderen hebben, zie ook dit artikel over tiener boeken voor kinderen.